Kiállítás nyitva: 2008. október 5. - 2009. március 22.
2008. október 5. Megnyitó
300 Somerset Street, New Brunswick, NJ

Amerikai Magyar Alapítvány
Museum of the American Hungarian Foundation

HOLLÓSY:

40 éves szobrászati visszatekintés festményekkel és rajzokkal

 Fotók: Győrffy Gabriella

A kiállitás betekintést nyújt Hollósy Gyuri műveibe, emellett szobrászként bemutatja művészi feljlődését nemrégen alkotott festményeivel és tekercselt rajzaival együtt.

Hollósy Gyuri, akinek műterme New Jersey-ben, a Grounds for Sculpture-nál található, drámaiságot kifejező szobrászati alkotásairól ismert, melyek különböző témákat, többek között az 1956-os forradalmat mutatják be, és emellett  az emberi test egyedi ábrázolásairól ismertek, különösképpen a női alakok ábrázolásáról. A művész ezen a téren nyert ihletét a középkori fegyverviselet iránt való rajongásából nyerte.  Ennek hatására Hollósynak egy olyan, új szobrászati nézőpontot sikerült kialakítania, mely egy elegánsan felvázolt, és mégis felismerhető alakzatban nyilvánul meg, mely vékony, egymást borító fémdarabokból áll. Ezen női alakok közül egy "Kathy B." címmel a Grounds For Sculpture-nál lett felállítva 2006-ban.

A vendégeket köszöntötte és bevezetőt mondott: Prof. August J. Molnar,
az Amerikai Magyar Alapítvány elnöke,
Gyuri Hollósy szobrászt bemutatta: Patricia L. Fazekas kurátor

GYURI HOLLÓSY

Hollósy Németországban született, miután szülei 1945-ben menekültek el Magyarországról. A családdal 1955-ben vándoroltak be Amerikába, majd Cleveland, Ohióban telepedtek le. Fiatalon érte az inspiráció, hogy művészetekkel foglalkozzon, egy ferences kolostorban töltött nyári tábor során, ahol szemtanúja volt egy eseménynek, melynek során egy ferences szerzetes szenteket ábrázoló képeket égetett el, melyből a kápolna felépítéséhez szükséges tölgyfa oszlopok anyagát fedezte . Mivel a család Hollósy előtt már két ismert művésszel is büszkélkedhetett, szülei támogatták elhatározásában. Tizenéves korában kezdte hivatalos művészi pályafutását egy szobrász inasaként. Az Ohio Egyetemen és a Cleveland Institute of Art-on végzett tanulmányai után, valamint a katonaságnal töltött szolgálata befejeztével Hollósy számos egyetemi program oktatója volt, tanított többek között a Tulane egyetemen és a Washington-i egyetemen St. Louis-ban, emellett a Bethany College-ban Lindsburg, Kansas-ben.  A Johnson Atelier Technical Institute of Sculpture-nél egyetemi program koordinátorként is működött Mercerville, New Jersey-ben.

Legismertebb és legkiválóbb munkái magyar történelemmel és bevándorlással kapcsolatos témákat ölelnek fel. Egy 19 láb magas bronz szobor, mely a "Szabadság iránti vágyakozás" témáját ábrázolja (egy 1956-os forradalom emlékére készített emlékmű), jelenleg Bostonban, Massachusetts államban, a Liberty Square Parkban található. Egy másik, 1956-os emlékmű New Brunswick-ban, New Jersey-ben lett felállítva 2006-ban. Míg Hollósy művészetének legfontosabb jellemvonása a szobrászat, az utóbbi években csendéletet is alkotott. Az utóbbi harminc év során Hollósy Gyuri  nagyszabású szobrászati megbizatásokat kapott. Emellett számos kiállitási díjat és grant-et nyert.

Amerikai Magyar Alapítvány

Prof. Molnar, Katherine Hames (a múzeum grafikusa), Andre Farkas
(plakát gyűjtő), Gyuri Hollósy, Patricia Fazekas és Joseph Csatari (művész)

Hollósy Gyuri és a kis család:
felesége Marjorie Carhart, kislánya Annalise Hollósy és Gyuri

A nagy család:
Marty Carhart, Marjorie Carhart, Dorothy Carhart, Annalise Hollósy és Gyuri

Elsa Perelli, édesapja David Perelli, Elisabeth Boyce-Jacino és Annalise Hollósy

Elsa Perelli, Bluebell Fairy és Annalise Hollósy

Annalise Hollósy két éves szobrával


Kapcsolódó oldalak:

American Hungarian Foundation

Hollósy Gyuri műtermében

1956-os New Brunswick-i emlékmű avatása

"Kathy B" Grounds for Sculpture

American Hungarian Foundation - gimagine fotóriportok

Információ:

732-846-5777 plf@ahfoundation.org

Múzeumi órák:
kedd - szombat de.11 - du. 4
vasárnap du. 1 - 4