2003. december 3. - Fészek Klub, NYC

A Fészek Klub és a Magyar Kulturális Központ közös rendezésében

Görgey Gábor

UTOLSÓ PILLANTÁS ATLANTISZRÓL

c. legújabb munkájából olvasott fel részleteket

Fotók: Oldal Mária

Az író-olvasó találkozót Dr. Horváth Gábor nagykövet,
New York-i főkonzul nyitotta meg

Krencsey Marianne, a Fészek Klub elnöke köszöntötte a
vendégeket és bemutatta Görgey Gábort

Görgey Gábor, az 1848-as szabadságharc katonai főparancsnokának egyeneságú leszármazottja angol-német linguisztikával foglalkozó tanulmányait a kitelepítés szakította félbe 1951-ben.

Szakmáját, munkásságát elég nehéz felsorolni: dramaturg, rendező, színházigazgató, költő, regényíró, műfordító, publicista, a TV-ben a kulturális osztály vezetője, a Magyar és Európai Művészeti Akadémiák tagja, a nemzetközi PEN magyar központjának elnöke, kulturális ügyek minisztere, stb.

Legismertebb munkája: "Komámasszony, hol a stukker?" példátlan nemzetközi sikert ért el, több mint 30 színházban játszották. 

Forrás: Fészek Klub

Görgey Gábor öt, korábban már megjelent regényét adta ki Utolsó jelentés Atlantiszról cím alatt. A mű azonban nem kolligátum, nem egyszerűen egymás mellé helyezése zárt, önálló műveknek, hanem új minőség, igazi "nagyregény". Lehet, az író nem tudatosan ezzel a szándékkal írta a most együvé került munkákat, ám azok szinte öntörvényűen álltak össze egységgé...

...A nagyregény - tudatosan - távol áll minden posztmodern vagy egyéb divattól, ahogy az író vallja: "az igazi mesélés, az érdekfeszítő történetbonyolítás" ősi örömével készült, épp ezért - nemcsak az irodalom vájt fülű értőinek, de az olvasók széles körének figyelmére érdemes.   
Forrás és teljes cikk:
Legeza Ilona könyvismertetője


Kapcsolódó oldalak:

Fészek Klub at gimagine

Theatre Online: Görgey Gábor életrajz
Görgey Gábor: Levél Görgey Artúrnak

Erős Zoltán: Operaénekes komika ecsettel, Portré Iván Ildikóról
Görgey Gábor felesége, operaénekes, festő, aki elkísérte az írót New York-i útjára

Hit Counter