2003. december 17. - Fészek Klub, NYC
 
Dr. Tarr Zoltán

AZ EURÓPAI UNIÓ KITERJESZTÉSE KELET-EURÓPÁRA

Fotók: Oldal Mária

A New York-i Fészek Klubban egymást érik a színvonalas előadások és bemutatók. Krencsey Marianne elnökletével kéthetente szerdán itt találkozhatnak azok, akik kulturális vagy aktuális magyarországi politikai programok iránt érdeklődnek.

Dr. Tarr Zoltán a budapesti közgazdasági egyetemen kezdte a tanulmányait, 1956-ban hagyta el Magyarországot. Németországban műegyetemet végzett, amerikában az illinois-i egyetemet. New Yorkban a CUNY-n és a New School-ban adott elő, vendégprofesszorként tanított Florida, Virginia, Ohio, München, Lipcse, Budapest, Miskolc és Szeged egyetemein, továbbá még Svédországban, Olaszországban és Párizsban. Tíz könyve jelent meg eddig hét nyelven, fő kutatási területe a globalizáció és az etnikai-faji konfliktusok.

Tarr nagyszerű előadó, közérthetően, közvetlenül és világosan adta át tudásának egy szeletét az érdeklődő közönségnek. Beszélt a bővítési folyamat nehézségeiről, arról, hogy Magyarországnak nem könnyű elfogadtatnia magát a fejlett Nyugattal, hiszen gazdaságilag és kulturálisan rendkívül nagy a különbség kettejük között. Magyarországon az 1989-es rendszerváltást követően aránytalanságok alakultak ki. Növekedett a szegénység, az addig is sújtott csoportok körében erőteljesebben, és növekedett a meggazdagodás, többnyire a privatizáció következtében.

"Magyarországon a költségvetési deficit 2002-ben a GDP kilenc százaléka, háromszor magasabb, mint ami megfelelne a csatlakozási feltételeknek”, írta a New York Times 2003. augusztus 13-án egyik cikkében a cseh, a lengyel és a magyar készenléti állapottal kapcsolatban. Van tehát tennivaló bőven a felzárkózást illetően.

Tarr Zoltán professzor beszélt a magyarországi környezet-szennyezésről, az egészségügy és az oktatásügy lesújtó helyzetéről. Ennek kapcsán a megalázóan alacsony fizetésekről: például egy kezdő szakorvos 78 ezer forintot keres havonta, az átlagnyugdíj 50 ezer forint ma Magyarországon.
A kérdés sok, a szakembereknek felkészülten kell szembenézniük a kihívásokkal. A cél azonban egy: felzárkózás Nyugat-Európához. Egy felmérés szerint Magyarországnak 34 évre van ehhez szüksége...

Niemetz Ágnes

Tarr Zoltán, Krencsey Mariann és Dr. Louise O. Vasvari professzor,
a PestNewYorki Szalon házigazdája és a Fészek Klub előadója


Kapcsolódó oldalak:

Fészek Klub at gimagine

Hit Counter