2004. április 28. - 344 East 69th Street, NYC

Vermes Gábor előadása:

ÖRÖM ÉS AGÓNIA

A modern gondolkodás kezdete a XVIII. századi Magyarországon

Szöveg: Niemetz Ágnes, fotók: Oldal Mária

Krencsey Marianne a Fészek Klub elnöke és Vermes Gábor előadó

1970 novemberében Faludy György 1956-os előadásával megalakult a Fészek Klub. Színvonalas kulturális és történelmi előadásaival komoly rangot szerzett magának az elmúlt 34 év során New York és környéke magyarságának körében. A Krencsey Marianne elnök nevéről ismert hatvankilencedik utcai klubban kéthetente, szerda esténként gyűlnek össze az érdeklődők, hogy előadásokat hallhassanak amerikai vagy magyar értelmiségiek tolmácsolásában.  

A minap Vermes Gábor, a Rutgers egyetem történésze, nyugalmazott professzor, a modern gondolkodás kezdeteiről beszélt a 18. századi Magyarországon. Vermes nevét sokan az 1985-ben megjelent Tisza Istvánról írott életrajzi könyve kapcsán ismerik, ami magyar fordításban megjelent Budapesten, eddig két kiadásban is. Elnyerte az amerikai-magyar történész-szövetség könyvdíját. Jelenleg a magyar reformkor mentalitástörténetén dolgozik.

Vermes Gábor érdekesen beszélt arról a korszakról, ami látszólag unalmas és tespedt volt az elmaradott 18. század végi Magyarországon. Az északi bányavárosok még úgy-ahogy prosperáltak, de az Alföld rendkívül szegény volt. A vármegyéket az ellenőrzésük alatt tartó nemesség nem hitt az újításokban, a reformokban, a folyók is csak szabályozatlanul maradtak, gátolva a kereskedelmet. Úgy vélték, “Magyarországon kívül nincs élet”. Ha el is jutottak némelyek a fejlettebb nyugatra, visszatértük után minden “modern” lepergett róluk. A felvilágosodás szellemének terjedése vethetett véget ennek a tunyaságnak, egy újfajta gondolkodásmód alapjai körvonalazódtak. A friss szemlélet kezdett tért hódítani, és kinyílni látszott a világ.

Kövesdy Pál, Vermes Gábor és Mátay Mónika történész Magyarországról

Kövesdy Pál, a Fészek egyik alapítója és igazgatósági elnöke, aki bevezető szavaiban elmondta, hogy a történelem az emberiség nagy kalandját kívánja nyomon követni; azért is fontos a Tiszáról készült hézagpótló könyv, mert végre így ő történelmi helyére került.

Az előadás vendégei Némethy Judit és Bika Juli
Krencsey Marianne Fészek Klub elnökkel


Kapcsolódó oldalak:

Fészek Klub - a gimagine lapjain

Hit Counter