2004. május 26. - Fészek Klub, NYC

EMLÉKEZÉS A KEZDETEKRE ÉS AZOKRA, AKIK TETTEK...

Fotók: Győrffy Gabriella

A Klub 35. évadjának küszöbéhez érkezve két rövid filmet láthattunk. Az 1998 és 99-ben készült filmeket Balogh Zsolt a Fészek 30.születésnapjára és Carelli Gábor emlékére készítette. Felelevenedett az 1970-es alapítás, Faludy György megnyitója, az 56-os forradalomról sok nyelven elhangzott, de magyarul először mondott beszéde és megemlékeztek a klub fáradhatatlan lelkes, négy vezetőjéről.

Krencsey Marianne, a Fészek Klub elnöke

"Deák Zoltán, Carelli Gábor, Gáti János, Hontváry Mihály nélkül nem lenne Fészek Klub. Ők négyen itthagytak ugyan bennünket, de munkájuk eredménye él. Az alapító Deák Zoltán egyedülálló szervező ereje, kitartása, János és Gábor két évtizeden át végzett vezető munkája és Misi, aki 31 évig volt itt a motor, tartós alapot raktak."

A filmvetítést követően az üv. Testület tagjai emlékeztek
Carelli Gáborra és a New York-i Fészek Klub 35 évére

Jellinek György, a WQXR zenei műsorának tiszteletbeli igazgatója

Freeman Vera

Pásztor József

Kövesdy Pál és Dr. Szabó Gusztáv a Klub alapítói közé tartoznak

Maritza Gervay operaénekesnő, Carelli Gábor egykori partnere

Kövesdy Pál, Maritza Gervay, Bánffy Edit, Dr. Szabó Gusztáv és Krencsey Marianne

A New York-i Fészek Klubban „Emlékezés a kezdetekre és azokra, akik tettek” címmel rendhagyó estet tartottak a tagok és az érdeklődők. Emlékezés a halott barátokra, az elmúlt időkre, és, talán, az elmúlt ifjúságra. Az évtizedek során összekovácsolódott New York-i csoport példát mutat barátságból, őszinteségből, összetartozásból.

A Fészek Klub 1970-es alakulása óta töretlenül a magyar kultúra és irodalom színvonalas közvetítésének a szolgálatában áll. Carelli Gábor, a Metropolitan Opera világhírű énekese 1979-től haláláig, 1999-ig volt a klub elnöke. Egy a Fészekről szóló emlékfilmben elmondta, hogy „ez a szép és intellektuális klub azoké, akik nem akarnak elszakadni a gyökerektől”. Követte dr. Herz Ottó, alapító elnök nyomdokait, aki szigorúan vette azt, hogy „aki ide belép, az a politikai nézeteit és esernyőjét hagyja kinn”. Az évtizedek során ennek betartása (csaknem mindig) okos szabálynak tűnt, hogy a magyar nyelv és irodalom tiszta maradhasson (a barátságokról nem is beszélve!) mindenféle politikai vihar ellenére.

Egy másik kis dokumentumfilmet is megnéztünk a budapesti Fészek történetéről. Dr. Nemes Gyula ügyvezető igazgató elmondta, hogy „ ez nem a budapesti Fészek helyettesítése; hanem a kiszorult magyar irodalmárok segítése”. Zilahy Lajos, Márai Sándor és Bay Zoltán nevét említette, de a sort hosszan folytathatta volna. Dr. Deák Zoltán, az egyik alapító tag álma az volt, hogy olyan emigrációs magyarságot alakítsanak ki, amelyik igaz és hű képet ad arról, hogy a kis Magyarország milyen óriási. Kövesdy Pál, az igazgatóság elnöke szintén bizton állította a bemutatott filmben is, hogy a Fészek Klub célja „a magyar kultúra életben tartása”. Megszólalt Faludy György, aki az alakulási időkben a Columbián tanított: „a Fészek a magyar kultúrát hirdeti, az értelmesebb és becsületesebb magyarokat egyben tartja”. A tavaly elhunyt Hontváry Mihály, ügyvezető, operaénekes szívbemarkolóan énekelt - márcsak filmen.
A vetítés után felszólalt Jellinek György, a WQXR tiszteletbeli igazgatója, Freeman Vera és Pásztor József Fészek-igazgatók. Elmondták, hogy milyen fontos szerepet játszott a klub mindig is az életükben, és az összerakosgatott emlékképek nélkül bizonyosan szegényebbek lennének.

Krencsey Marianne az abszolút motorja a klubnak. Szereti és félti, mint a gyermekét, ugyanakkor tudja, hogy egyszer el kell engednie – mint a gyermekét. Máskülönben miért mondta volna azt, hogy „elértük a célunkat, akár be is zárhatunk.” Aztán, mintha maga is megijedt volna a szavaktól, amikor végigtekintett a hatvankilencedik utcai református templom zsúfolásig megtelt pincehelyiségében, szelíden hozzátette: „még szükségünk van egymásra.”

Niemetz Ágnes


Kapcsolódó oldalak:

Fészek Klub @ gimagine

Hit Counter