2004. december 8. - Fészek Klub, NYC

BITÓ LÁSZLÓ

Biológus íróval Heller Ágnes filozófus beszélgetett

Fotók: Fodor András Szöveg: Niemetz Ágnes

Bitó Lászlót és Heller Ágnest bemutatta és az előadást bevezette Kövesdy Pál

BITÓ LÁSZLÓ

A Fészek Klubban megszoktuk, hogy színvonalas és érdekfeszítő előadásokat hallgathatunk. Ezen a decemberi szerdai estén Bitó László biológus-író és Heller Ágnes filozófus ült le egymással beszélgetni. Hamar kiderült a feszülten figyelő közönség számára, hogy régi vitapartnerek ők, közös az érdeklődésük, bár a bibliai és filozófiai témák megközelítési módjaikban sok különbség van.

Bitó László 1956-ban menekült el Magyarországról, az Egyesült Államokban orvosbiológiai tanulmányokat folytatott; szemész szakorvos és világhírű tudományos karriert futott be. A glaukóma, a zöldhályog elleni gyógyszerének (Xalatan) felfedezője, a Columbia egyetem emeritus professzora. Alig néhány hete kapta meg a "Kiemelkedő szolgálat kitüntetést" a Columbián a tudományos felfedezéséért, és az egyetemen folyó magyar oktatási program támogatásáért (december 1-jén iktatták be azt a vendégtanár programot, amit Deák István történészről neveztek el.) Írói pályafutása során bibliai, történelmi és orvosetikai témákat dolgoz fel. Az Istenjárás és az Ötödik lovas után 1998-ban jelent meg Magyarországon az Ábrahám és Izsák című könyve. Műveit több nyelvre lefordították. Rendkívül termékeny író, aki beszélni hallja őt, vagy olvassa az írásait, azonnal érzi, hogy erős benne a kifejezésvágy, a gondolatait meg akarja osztani másokkal. A 2004-ben megjelent Nekünk kell megváltani magunkat című könyve, ami az utóbbi időkben a Magyarországon egyes lapokban publikált írásait gyűjti egybe, interjúkat és beszélgetéseket is tartalmaz. Hamarosan napvilágot lát az Eutelia-Eutanázia című esszékötete. A bemutatkozó szerint életről-halálról, jó életről-jó halálról, életvágyról-halálvágyról; egyszóval az életről magáról szól.

A Heller Ágnessel folytatott beszélgetése során szó volt az emberben munkálkodó gyűlöletről és a szeretet mindenhatóságáról: "a szeretet bennünk van. Szeretetre senki nem uszít bennünket. A gyilkolásra viszont igen"- mondta. A humanista tudós hangsúlyozta az ember hihetetlen érzelmekre való képességét. "A ,csoda’ lényegtelen. Az ember maga a legcsodálatosabb. Nem az a csoda, hogy egy vak meggyógyul és lát, hanem az a csoda, hogy látunk."

Jól belelógtunk már a késő estébe, amikor a legmegfoghatatlanabb téma, a halál és az eutanázia kérdésköre felmerült. Heller megkérdezte, hogy el kell-e fogadni, hogy az ember rég kivette Isten kezéből a halált. Az orvosbiológus szakmai válaszában beszélt az agyhalálról, amikor egy agy nélküli testet elvileg a végtelenségig életben lehet tartani. Ennek kapcsán szólt a jó halálról; a jó halálnak rítusai vannak, a haldokló a családtagokkal van együtt, mindannyian tudják, hogy meg fog halni, és meg is hal. A jó halál az élet ünneplése. Ezt hívja eutéliának.
Bitó László érvelései és elméletei jóindulatból fakadóak, ezért előrevivők, pozitív irányúak. Nagyszerű, hogy ezeket megosztja másokkal.

Niemetz Ágnes
A teljes cikk az Amerikai Magyar Népszava/Népszabadságban olvasható

Dr. Kovács Ilona a budapesti Országos Széchenyi Könyvtár főmunkatársa
és Molnár Ágoston professzor, az Amerikai Magyar Alapítvány elnöke
az előadás hallgatói között

Heller Ágnes

Krencsey Marianne, a Fészek Klub elnöke Bitó Lászlóval


Kapcsolódó oldalak:

Fészek Klub @ gimagine

Hit Counter