2005. június 1. - Fészek Klub, NYC

ÜNNEPI ÉVADZÁRÓ

Vendég: Krencsey Marianne
Fotók: Niemetz Ágnes

KRENCSEY MARIANNE


Ünnepélyes és rendhagyó esten voltunk a Fészek Klubban. Nemcsak azért, mert tárt kapukkal és finom falatokkal várt a rendezőség és a tagság, mégcsak nem is azért, mert 35. évadját zárta a klub, hanem azért, mert a hét éve elnök Krencsey Marianne tartott felejthetetlen beszámolót életének egy kicsi, de mindent eldöntő szakaszáról.
Krencsey Marianne nem kalandvágyból hagyta el Magyarországot, hanem a kényszer miatt. Az élettér teljesen beszűkült, és a spicliskedés lett volna az egyetlen alternatíva. “...12 éves film- és színházi karriert mondhattam magaménak, mindkét szakmában 24 premierrel. Mégis, mindent ott kellett hagynom: otthont, szülőket, szakmát... mert 1956-tól 1966-ig a rendszer rákényszerített... annak felismerésére, hogy nem élhetünk ott tovább” – mondta a New York-i Fészek Klub évadzáró ünnepségén telt ház előtt.

2001-ben jelent meg Magyarországon az “Equinox 2001 - 35 év Budapesten, 35 év New Yorkban” című könyve, ami a kettéosztott 70 évére utalt. Mindig is gondolt arra, hogy egyszer könyvet ír azokról a körülményekről, amelyek otthona elhagyására kényszerítették. Az utolsó lökést ehhez az adta a számára, hogy a kezébe került egy magyarországi felmérés, amiben a “30 éven keresztül ’beetetett’ honpolgárok” szerint Szent István, Kossuth és Széchenyi után Kádár János volt a legnagyobb magyar államférfi... “Az a Kádár, aki vérbe fojtotta a forradalmat, hogy az orosz tankok támogatásával ő lehessen Moszkva helytartója.”

Krencsey Marianne ezen a rendhagyó Fészek-esten részletesen beszélt arról az áporodott politikai légkörről, amiben a való művészet fuldoklott. Mindent a hatalom döntött el dagadtra terebélyesedett besúgóhálózattal. Így érzékeltette a hatvanas évek művészvilágának hangulatát: “Először nem kaptam színházi szerződést, aztán ritkultak a filmszerepek, kizártak abból a filmklubból, aminek az egyik alapítója voltam. Volt olyan újságíró, aki előre bocsánatot kért azért, amit felsőbb utasításra írni fog rólam.” Ő viszont továbbra sem volt hajlandó Makk Károly filmrendezőre (első férje volt) mesterségesen előállított terhelő adatokat előadni, mint ahogy azt Aczél György szerette volna...

A könyv megjelenése idején Magyarországon dokumentumfilmet és a filmjeiből összeállított montázst készítettek, amikből szintén láthattunk részleteket. Nagyon érdekes volt látni őt a Duna-parton, a József Attila Színházban, régi színésztársai körében, amint emlékezik azokra az évekre, amikor Budapest még az övé volt. És ezt szó szerint kell érteni. Meghódította az emberek szívét-lelkét. Ezt onnan lehet tudni, hogy a mai napig emlékeznek rá; cseng a Krencsey név.

Niemetz Ágnes
A teljes cikk az Amerikai Magyar Népszava 2005. június 10-i számában olvasható


Krencsey Marianne Zorándi Évával és férjével, Dr. Nemes Gyulával...

...Bánffy Edit előadóművésszel, a Fészek Klub egyik leghívebb
tagjával és számos vers felejthetetlen tomácsolójával


Kapcsolódó oldalak:

Krencsey Marianne kézlenyomata a Csillagok Falán

Port.hu - Krencsey oldal

Fészek Klub @ gimagine