2006. február 22. - Fészek Klub, NYC

MŰVÉSZETBELI KAPCSOLATOK
Nonn Zsuzsa divattervező, képzőművész előadása

Fotók: Oldal Mária és Nonn Zsuzsa


Nonn Zsuzsa Budapesten született, 1956-ban érkezett Amerikába.

1967-ben végzett mint divattervező a French Fashion Akadémián, New Yorkban. 1969-ben North Carolina-i tartózkodása alatt nem tudott divattervezőként működni, de a formális kompozíció problémái rávezették az első képzőművészeti tárgyak alkotásához.

1975-ben visszatért New Yorkba és mint tanár dolgozott a French Fashion Akadémián.

1979-ben saját neve alatt: Susan Nonn Design, Inc. vállalatot nyit és 28 butiknak tervez egyedi estélyi ruhákat az Egyesült Államokban, Hongkongban és Szaúd Arábiában. 1984-85-ben "In-House Designer" és menedzser a Gallery of Wearable Art-ban. 1989-ben a New York State University-n Bachelor diplomát szerez (Business Studies in Fashion).

1990-ben folytatja post-graduate tanulmányait a Brooklyn College-ban és a New School University-n (Interdisciplinary studies; Divat, Művészet, Irodalom).

1992-ben visszatér a festészethez, s kitartással fejleszti művészetét. Kiállít többször New Yorkban - Anita Shapolsky Gallery, Magyar Konzulátus - és vidéken - Cooperstown Art Assoc., West Kortright Art Center, Blink Gallery, NYS.

DIVATTERVEZÉS:

Zsuzsa szerint a divattervező részben szobrász. Számára a test szolgál alkotó vázként, erre mintázza kompozícióját. A ruha körvonalainak előállításával kezdi, majd beállítja a terv fókuszpontját, s ez alá rendel minden más szerkesztési vonalat, melyeket úgy helyez el, hogy kompozíciója elemei egyensúlyban legyenek.

"Tervezői pályafutásom legelején elhatároztam, hogy estélyi ruhákat tervezek, mert fantáziám szabadabban mozoghat, csodálatos gazdag textileket használhatok, és mert estélyi viseletekben a nők könnyebben elfogadják, többen keresik az egyedi öltözéket."

"Az ujjak, mint cilindrikus formák a leglogikusabb alanyok plasztika irányzatú tervezési hozzáállásomhoz."

"A három dimenziós formatervezés vezetett az absztrakt kompozíciók világához, ahol a határok elmosódnak a szobrászat és a festészet között. Végül is a festészetnél kötöttem ki, mivel a metaforikus tartalom és a színek kifejező erejében való vonzalmam megtalálta az optimális lehetőségeket."

FESTÉSZET:

"A kiválasztott olajfestmények 2005-ben készültek.

Inspirációjuk közös volt: egy bizonyos naplemente, ahol nem a megszokott drámai felhők sorakozása ihletett meg, hanem a mérthetetlen izzó fényerő, ami a lemenő napnak látszólagos kiszorítása a láthatárból. Minél lejjebb ment a nap, a belőle eredő fénycsík annál élesebbnek tűnt. Hónapokig befolyásolt, ábrázolása sok formában jelent meg előttem. Később egyszer akaratlanul vertikálisan állítottam az egyik ilyen festményt a falnak és új ötletem támadt, mert így nem volt tájszerű vagy 'atmoszferikus', inkább absztraktabb megnyilvánulás és határozottabb forma."


Bronze selyem taft blúz
- az ujjak és a gallér plasztikai formálása
elegáns keretbe helyezik az arcot

Arany selyem georgette kétrészes ruha
- kürt alakú ujjai antik arany szalagokból szerkesztve

Bronze Lame estélyi belépő
- plisszírozott textúra elősegíti az anyag és terv formálását

Selyem arany Lame "Lepke" ruha
- a derék karcsúságán a hangsúly, a fény és árnyék megtörése,
mint vizuális eszköz a ruha texturális gazdagításában

Két részes piros selyem organza ruha
- a kürt-alakú ujjak aránylagos nagysága karcsúsítja az alakot

"Februar, 2005"  (72"x69")

"Yellow Split"  (66"x84")

"Grey Split" (63"x66")

"Red Split" (72"x87")

"Triptych"  (56"x130")

 


Kapcsolódó oldalak:

Nonn Tamás és Zsuzsa New Yorkban
élő magyar képzőművészek kiállítása

Fészek Klub @ gimagine