2008. február 28. - Fészek Klub, NYC

KALEIDOSZKÓPOS FOTÓMONTÁZS

Rajec Molnár Elizabeth, Ph.D. kiállítása

Fotók: Győrffy Gabriella

Ma nem mint Franz Kafka irodalomtörténész vagy Molnár Ferenc drámáinak ismertetője állok itt, hanem kaleidoszkópikus fotómontázs fényképeim bemutatójaként. Mai előadásom nem egy tudományos prezentáció. Mondanivalóm rövid, egyszerũ, és nagyon személyes hangú. Remélem, hogy fényképeim saját magukért beszélnek majd.
Kínai mondás szerint "egy kép ezer nyelven beszél". Feltételezem hogy fényképeim is ezt az univerzálisan elfogadodt nyelvet képviselik és esetleg
több érdekes interpretációnak adnak lehetőséget.

Előre szeretném bocsátani hogy fotómontázs technikám nem egyedülálló. Mások is próbálkoztak ezzel az optikai illúziót keltő variációval. Ha jól emlékszem, kb. öt évvel ezelőtt, a Fészek Klubban is bemutattak hasonló típusú képeket. Nagyon szeretném kihangsúlyozni hogy nem professzionális, de amatőr fényképészként állok itt.

Bevezetésül csak annyit, hogy kedvenc pozsonyi nagynénikémtől kaptam az első fényképezőgépet tinédzser koromban és mindig nagy élvezettel gyönyörködtem a fekete fehér fotóimban. A családban én voltam a napló író. Évekkel a könyvtárosi karrierem előtt mindig lelkesen dokumentáltam családom és saját életem fontos eseményeit. Erről számtalan világot bejáró fotó napló albumom tanúskodik. Utazási élményeimet, ha csak lehetett, fényképekkel illusztráltam. Ebből a gazdag utazási gyűjteményemből csak egy pár válogatott képet fogok bemutatni.

A húsz éves Massachusetts-i hegyes dombos Berkshires-i tartózkodásom alatt szerelmes lettem a fákba, virágokba, tárgyakba és épületekbe. Legyenek azok öreg tölgy vagy magas fenyő fák, piros tulipánok vagy sárga napraforgó virágok, fehér falas házak vagy magas fehér tornyú templomok. Egy 26 kötetes gazdag fényképekkel illusztrált naplóm tanúskodik erről a szenvedélyes tevékenységemről. Néhány kép a jelenlegi kiállításomban innen származik.

Amikor egy fát, egy szobrot, egy hidat vagy egy épületet fényképezek különleges érzés tölti el lelkemet, mintha egy misztikus kapcsolat kötne össze a tárggyal. Amikor elkattan a fényképezőgép kezemben, sokszor úgy érzem, hogy enyém lett a fa, a szobor, a híd, az épület.

Kaleidoszkópikus fotómontázs technikámról nem lehet sokat mondani. Őszintén be kell vallanom, hogy ügyetlenségem okozta az úgy nevezett "felfedezésemet". Több mint húsz évvel ezelőtt a vonzó Berkshires-i hegyekben rejtőző olasz temetőhöz vezető öreg fasorról duplán előhívott képeimet leejtettem. Amikor lehajoltam hogy felemeljem őket egy különleges kép tárult a szemem elé. Az öreg fatörzsek, az ágak és a levelek mintha egy tükörképben összehajoltak volna. Számomra ez a különleges visszatükröződés az első optikai illúziót varázsolta. A fotómontázs technikáról még csak annyit, hogy két jó szem kell és egy kis fantázia. Két negatív és két pozitív kép montázs variációja teremti meg ezt a különleges kaleidoszkópikus kompozíciót.
Nagyon fontos egy manipulálható tárgy kiválasztása, amely inspirál egy illuzórikus és multiplexes képzelettel teli világ visszatükrözésére.

Képeim szobrokat, tárgyakat, épületeket, állatokat, kapukat, virágokat és különleges fákat multidimenziós formában ábrázolnak.

Rajec Molnár Elizabeth

RAJEC MOLNÁR ELIZABETH, PH.D.

Philip Chen, Edit Majzik, Charles Graf, Jing Du,
Dr. Marie Lujze Caputo, Kerkápolyi Hajnalka

Dr. Rajec, Andó Tamás és Zsuzsa

Dr. Bern Kreissmann és Dr. Rajec

Kerkapolyi Hajnalka, Philip Chen, Oldal Mária, Suzanne Cseh,
Dr. Rajec, Nicolas Walsh

Dr. Rajec és Mautner Mimi

Dr. Nemes Gyula, Krencsey Marianne, Oldal Mária, Dr. Rajec és Szarvasy Mihály

A vázát Elizabeth születésekor édesanyja kapta a bábaasszonytól


Kapcsolódó oldalak:

Fészek Klub @ gimagine