2005. március 30. - Walter Reade Theatre
2005. március 31. - MoMA
New York

KONTROLL

Antal Nimród filmje - találkozás a rendezővel

Fotók: Győrffy Gabriella

 

 

Antal Nimród - rendező, forgatókönyvíró


Magyar film a Lincoln Centerben

A 34. "New Directors/New Film" fesztiválon New Yorkban is bemutatták a már nemzetközi sikereket elért Kontroll című magyar filmet a Walter Reade moziban. Antal Nimród, a film fiatal rendezője a vetítés után beszélt a munkájáról és a Kontroll készítésének körülményeiről.

A film a budapesti metróban játszódik, feltárulnak a sötét-nedves alagutak, a titkos rejtekhelyek, peronok és az ott zajló intenzív "alvilági" élet. A csoportba verődött karszalagos jegyellenőrök szürreális kalandokba keverednek, mindenféle vicces és véres sztorik tódulnak egymásba a furcsa találkozások során. A vér sok, van peron-verekedés és -üldözés, aztán alagút-versenyfutás a vonat előtt. Még gyilkosság is, ha az utas netán nem mutatja meg a jegyét; az is lehet, hogy a csuklyás (a film legmerészebb szimbolikus figurája) lök be valakit a sinekre. Gyorsan pereg minden, nincs idő, mindenki keres-kutat valami után; mégsem esik szét a film, ami a zenének is nagyban köszönhető. A zenét a Neo szolgáltatja a vele ritmusban levő filmhez. A vizuális hatások harmóniában vannak az éppen aktuális tartalommal, nagyszerűen lendítik előre a filmet, sosem öncélúak.

A film tartalma leírhatatlan, mivel szimbólumok tömkelege lengi át az egészet; maga a rendező is elmondta, hogy sokféle értelmezés lehetséges. A néző saját maga tetszése, ízlése, fantáziája szerint értelmezheti például a befejezést is.

A film a magyar filmművészetben valószínűleg mérföldkő rendhagyó újszerűsége miatt. Biztosan ez a sikerének a titka is, hisz több nemzetközi díjat nyert, többek között a Chicagoi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Antal Nimród rendező Los Angelesben született, a gimnázium befejezése óta azonban Magyarországon él, rendező szakon végzett főiskolát 1995-ben. Többnyire reklámfilmeket készített, a Kontroll az első nagy játékfilmje. Elmondta, hogy 40 napig, pontosabban éjjelig forgatták a filmet a budapesti metróban. A film nyolcszáz ezer dollárba került. A terveiről nem szólt, mert babonás, de bizonyosan tudom, hogy fogunk még róla hallani.

Niemetz ÁgnesItt látható 2005. április 7-ig:

Angelika Film Center

Lincoln Plaza Cinemas

Kapcsolódó oldalak:

www.kontrollfilm.hu

New York Times review
(angolul, ingyenes regisztráció szükséges)

MoziNet interjú Antal Nimróddal