May 10, 2003.

 

Galéria látogatás
DOMJÁN JÓZSEF, A FAMETSZÉS MESTERE
(Budapest 1907 - Tuxedo Park, NY 1992)
Domján Gallery, Tuxedo Park, NY

 
Szervezők:
Magyar Kulturális Központ, NY
Amerikai Magyar Múzeum, Passaic, NJ

Fotók: Kerkay László
 


Franciaországban szőtt faliszőnyeg Domján József fametszete alapján

Az ajtókat díszítő faragott dúcok

Domján József fametszeteivel szerzett magának világhírnevet. Ennek az ősi művészeti formának új életet adott olajfesték használata által. Többszín nyomásai háromdimenziós mélységgel rendelkeznek. Színes famatszetein 21 szín is lehet egymáson. Még a fametszés őshazájában, Kinában is nagy feltünést keltettek munkái, amikor 1955-ben kiállítási körúton volt ott. Mint elsö nyugati művészt a kínaiak kitüntették a "színes fametszet mestere" címmel, mely címet csak 100 évenként adnak, mint a legmagasabb művészeti kitüntetést.

Fametszeteinek másik jellegzetessége, hogy a magyar népművészet motivumkincseinek gazdag tárházai. Mesterien beépítette a magyar népművészetet a szépművészetbe, modern alakjait, formáit népi mintákkal töltötte ki és vette körül.

Forrás és további információ Domján József és Evelyn életéről és művészetéről: Amerikai Magyar Múzeum, Passaic, NJ


A látogatók egy csoportja Domján Evelyn előadását hallgatja


Domján Evelyn el
őadás közben és az Exlibris kongresszusra készülő fadúcaival

"Élénken emlékeztem a kiállításra, megtartottam a katalógust, sohasem gondoltam, hogy megismerem a művészt: Domján József. Megfordultam - egy férfi, kék szemek, mosoly - mint villámcsapás a felhőtlen égből - abban a pillanatban megfordult az életem, a sorsom félreérthetetlenül tisztán állt előttem.
Kártyavárként dőlt össze addigi életem - nem maradt semmi; barátok, zsúrok, táncok, kávéházak, színház, divat; minden eltűnt, nem maradt semmi csak a művészet... a művészet töltötte be életem minden óráját, minden percét, minden gondolatomat és vágyamat, teljes odaadás és beteljesülés..." - Domján felesége lett Evelyn, három gyermekük édesanyja és munkatársa egy életen át.

Forrás és további információ Domján József és Evelyn életéről és művészetéről: Amerikai Magyar Múzeum, Passaic, NJ


Dr. Nemes Gyula, Krencsey Marianne, Dr. Vajda Miklós és Magyar Judit