PORTRÉK - BESZÉLGETÉSEK - INTERJÚK

ÉVA ZEISEL

Kerámikus művésznek a közelmúltban jelent meg első könyve:
Eva Zeisel On Design: The Magic Language of Things

Fotók: Vágréti Krisztina interjú: Muhi Mária

Művészet felsőfokon

"Én már nagyon öreg vagyok" - suttogta mosolyogva Éva néni, miközben bevezettek hozzá a nappaliba. Ott ült előttem Éva Zeisel, a magyar származású "design legend" 98 évesen, fehér hajjal és szinte érezhetően áradt belőle a békesség és a szeretet.

A lakásban akárhová léptünk fotós kollégámmal, visszamosolygott ránk alkotó munkájának darabjai.

Éva néni ma is aktívan dolgozik. "A legelfoglaltabb személy akit valaha is ismertem" - jegyzi meg kedvesen az asszisztense, miközben megszólal a telefon. Időpontegyeztetés egy újabb interjú ügyében. "Márciusban a New York Sun járt nálam, azelőtt meg a People Magazine. Megmutassam mit írtak rólam?"

Éva néninek kalandos életútja volt. Festőnek készült, de édesanyja kérésére kitanulta a kerámikus mesterséget is, amely kezdetben nem volt több mint megélhetési lehetőség.

A kitanult szakma azonban hamarosan szenvedéllyé válik és megnyitja az utat a kísérletező kedv előtt. A 20-as években elhagyja Magyarországot, Berlinben majd Leningrádban próbál szerencsét. 1936-ban azonban Sztálin ellenes összeesküvés vádjával 16 hónapra börtönbe zárják. Barátai - köztük többek között Einstein - próbál hatással lenni az orosz nagyvezérre, aki végül szabadon engedi.
Ausztria majd Anglia a következő állomás, végül 1938-ban megérkezik New Yorkba. Az ezt követő évek a családalapítással és természetesen munkával telnek.

Kerámiái megtalálhatók a világ minden nagyobb múzeumában, többek között: Brooklyn Museum; Metropolitan Museum of Art; Museum of Modern Art; Victoria and Albert Museum, London, British Museum.
"Ugyan - nem olyan komoly dolog ez, munka helyett azt mondanám, hogy a szépség játékos keresése" - javít ki csendesen.
Éva néni öt nyelven - angolul, magyarul, franciául, németül és oroszul beszél folyékonyan. Beszélgetésünk alatt könnyedén váltott át angolról magyarra vagy éppen fordítva.

Derűsen mosolyog akkor is mikor körbevezet a műterem-lakásban és bemutatja életművének egy-egy kedvesebb darabját. Büszkén mutatja a Magyar Köztársaságtól 2004. áprilisában kapott Érdemrend Középkeresztet. "Nagy boldogság volt annyi év után hazalátogatni, sok- sok kedves ember vett körül és örült velem együtt."

Végezetül egy könyvet tett elém. "Nemrég fejeztem be legelső könyvemet, már lehet kapni a könyvesboltokban."

Eva Zeisel On Design: The Magic Language of Things

Búcsúzóul hozzáteszi: "Jöjjön el máskor is, szívesen mesélek még. Tudja kedveském: When you are my age, you really live in the moment."

Muhi Mária

Hit Counter