2005. január 27 - február 6. - HERE Arts Center

NITA AND ZITA

GELLÉRT GÖRLÖK A SOHÓBAN

Fotók: Győrffy Gabriella

FLÓRA / NITA: KATHY RANDELS

PIROSKA / ZITA: KATIE PEARL

Producer: ArtSpot Productions
Írta és rendezte: Lisa D'Amour
Társalkotók és előadók: Katie Pearl and Kathy Randels
Zenéjét szerezte és zongorán előadja: Tom McDermott
Kosztüm: Olivia Wildz
Szinpadkép: Shawn Hall
Videó: Maria Cataldo
Technikai munkatárs: Sean LaRocca
DJ mixer: Gregory Wildes

GELLÉRT GÖRLÖK A SOHÓBAN

Gellért Flóra és Piroska Nagybányán születettek, 1922-ben vándoroltak ki, Flóra 26, Piroska 17 éves volt.

New Yorkból indulva országjáró revütáncosként húsz év alatt bejárták Amerikát valamint a Távol-Kelet egzotikus helyeit: shanghai, tokiói, manilai revükben léptek fel. Egy róluk készült plakát azt hirdeti, hogy 1937. december 3-án Panama városában tartottak újévi műsort.

A lányok különleges hajlékonyságot, rugalmasságot kívánó mutatványokkal fellépő artisták voltak. Műsorukon rumba, keringő, hawaii, afrikai, távol-keleti táncok szerepeltek. Az Arabella nevű gumitestű nő számát a kisebb és hajlékonyabb Piroska táncolta. Finoman erotikusak, egzotikusak és nagyon sejtelmesek voltak. Flóra és Piroska, mint Nita-Zita mindvégig együtt szerepeltek, a táncnak és a művészetnek éltek, soha nem mentek férjhez.

1944-ben New Orleansban telepedtek le, s a Bourbon Street híres lokáljaiban táncoltak még tíz évig, majd táncstúdiót nyitottak. A különcnek és titokzatosnak tartott hölgyek Zita és Nita továbbra is a város jellegzetes alakja maradt. Mindig együtt jártak: egyforma, nagyon elegáns, maguk készítette, kézzel varrott ruháikban. Táncoltak, festegettek. Házukat és az egész berendezését a saját ízlésükre alakították. A magyaros: piros pöttyös és halszálkás mintákkal díszitett falak még ma is megtekinthetők a napjainkban üresen álló elhagyatott házban.

Először az idősebb nővér Flóra, művész nevén Nita, hunyt el kilencvenévesen, 1985-ben. Az alacsonyabb, mozgékonyabb Piroska, alias Zita 1991-ben, 87 évesen követte nővérét. Sírjuk a New Orleans-i Hebrew Rest temetőben van. Haláluk után még ma is a város régiségkereskedéseiben a Magyar sisters Piroska és Flóra ruhái, táskái, fejdíszei, cipői a legkeresettebb árucikkek. Ezek a minőségi, különleges ruhák terelték rájuk a figyelmet.

A város szülötte, Kathy Randels /Flóra, Nita/ színésznő és performance előadó, valamint a New York-i rendező, színésznő, Katie Pearl /Piroska, Zita/ elhatározta, hogy eltáncolják és eljátsszák a Gellért lányok életét. A Zita-Nita kutatásban a darab írója és rendezője Lisa D'Amour és díszlettervezője Olivia Wildz is lelkesen részt vett. A négy fiatal amerikai két évig tartó kutatómunka után állt elő a Kathy Randels vezette ArtSpot Productions keretében a Zita és Nita táncos revüműsorral. A zenét Tom McDermott szerezte és ő is kiséri a darabban. A két amerikai, Kathy és Katie ügyesek, lelkesek, s ami a legfontosabb, jól táncolnak, előkelőek és méltóságteljesek. Ez a második fellépésük New Yorkban, evvel a darabbal 2003 OBIE különdíj kategóriában kapták meg az Off Broadway legjelentősebb színházi elismerését.

Bika Julianna, New Orleans, Nyugati Hírlevél

Egyik híres koreográfiájuk: "csuklótánc"

Nita és Zita jellegzetes, fennkölt fejtartása

Különleges ruhakölteményeiket, kézzel készítették, diszítették...

...New Orleans-i házukban minden munkát maguk végeztek a tetőjavítástól
a falakat beborító, egyedi ízlésvilágukat tükröző dekorációig

Idősebb korukban egymást ápolgatva, a világtól elvonultan éltek

Zita és Nita, Katie Pearl és Kathy Randels búcsúzik a közönségtől

Kathy Randels és Katie Pearl

Hetekkel ezelőtt Bika Julianna tollából olvastam egy nagyszerű írást a világhíres revütáncos testvérpárról Gellért Piroskáról és Flóráról, (művésznevükön Nita és Zita). Nem tagadom, felkeltette érdeklődésemet a különleges életutat bejárt lányok életéről szóló előadás, bár akkor még csak a kíváncsisággal vegyes kételkedés dolgozott bennem. Egy off-Broadway előadásnál ugyanis soha nem lehet tudni. Soha nincs garancia arra, hogy az úgynevezett modern művészet néven elhíresült darabok közül melyiket sikerült megértenem és melyik okoz felejthetetlen, önfeledt szórakozást számomra.

A Nita és Zita darab esetében az utóbbi történt.

A piciny színházterem, jóval a kezdés előtt zsúfolásig megtelt, majd valahonnan a széksorok közül egyszercsak megjelent a két díva, Piroska és Flóra. Annyira emberiek, közvetlenek voltak, hogy a néző hirtelenjében nem tudta eldönteni, hogy ez is a játék része-e vagy pedig az igazi testvérek jöttek be egy kis tere-ferére. A két amerikai színésznő, Katie Pearl és Kathy Randels olyan élethűen formálták meg a revütáncos testvárpárt, hogy az előadás vége felé kételkedni kezdtem abban, hogy tényleg amerikaiak-e. Mozgásuk, de különösen a jól ismert kelet-európai akcentusuk, okozott egész estét betöltő vidám perceket a nézők soraiban. A zenés darab a kezdetektől kísérte nyomon a két magyar táncosnő életét és idézte fel életútjuk fontosabb állomásait.

Előadás után a színésznők elmondták, hogy több mint két éves, megfeszített kutatómunka áll a produkció mögött. Lelkesen körberajongtak mikor megtudták, hogy magyar vagyok és büszkén ismételgették a már megtanult magyar szavakat.

Muhi Mária, Amerikai Magyar Népszava

Gellért Piroska és Flóra sírja a New Orleans-i Hebrew Rest temetőben
Fotó: Bika Julianna


Kapcsolódó oldalak:

www.nitaandzita.org

www.nita-zita.com

HERE Arts Center

ArtSpot Productions

Nyugati Hírlevél

Hit Counter